Σύντομη ιστορία της JKA

Σύντομη ιστορία της JKA

Kara σημαίνει στα γιαπωνέζικα κενό, te σημαίνει χέρι & η λέξη do μεταφράζεται ως ο δρόμος, ή η πορεία. Έτσι karate-do σημαίνει είναι η πορεία για το άδειο χέρι.

Είναι μια πολεμική τέχνη στην οποία ο υπέρτατος σκοπός δεν είναι να επιδιώξει κάποιος την νίκη, αλλά να εργαστεί για την τελειότητα του χαρακτήρα, του αυτο-ελέγχου και της πειθαρχίας μέσω της εμπειρίας & της εξάσκησης. Είναι επίσης μια μορφή αυτοάμυνας όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του σώματος που, με τη σκληρή και συστηματική προπόνηση, γίνονται αποτελεσματικά και ισχυρά όπλα.

Το Karate χρησιμοποιεί όλο το σώμα όπου κατά αυτό τον τρόπο αναπτύσσεται η ισορροπία, η ευελιξία, ο συντονισμός, η ταχύτητα και η δύναμη.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τακτικής προπόνησης των βασικών τεχνικών (Kihon) που, λόγω της ποικιλίας και της πολυπλοκότητάς τους, μπορούν να θεωρηθούν ως μία πλήρης τέχνη.

SHOTOKAN KARATE

Οι πολεμικές τέχνες της Ανατολής εμφανίστηκαν 2.000 έτη πριν. Το ιαπωνικό νησί Okinawa ήρθε σε επαφή με αρκετά είδη πολεμικών τεχνών, ειδικά εκείνων της Κίνας. Μερικά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά προστέθηκαν σε μια νέα πολεμική τέχνη της Okinawa.

Το 1600, ο Ιαπωνικός στρατός εισέβαλε στην Okinawa και απαγόρευσε τη χρήση όπλων. Έτσι η τάξη των πολεμιστών ξεκίνησε να εκπαιδεύεται μυστικά σε μία μορφή αυτοάμυνας όπου δεν χρειάζονταν η χρήση όπλων χρησιμοποιώντας και βελτιώνοντας τις αρχαίες τεχνικές.

Κατά συνέπεια το σύγχρονο Karate είναι ουσιαστικά το αποτέλεσμα μίας μίξης πολεμικών τεχνών της Κίνας, της Okinawa και της Ιαπωνίας με το πέρασμα των αιώνων. Ξεκίνησε να διδάσκεται σε κοινό όχι πριν από το τις αρχές του 1900. Ο Funakoshi καθιέρωσε το πρώτο Dojo στην Ιαπωνία το 1936.

Η Οργάνωση Karate της Ιαπωνίας (JKA) δημιουργήθηκε το 1955 από τον Funakoshi ως τον κύριο Αρχιεκπαιδευτή. Το όνομα Shotokan προέρχεται από το Shoto που είναι το ψευδώνυμο του Funakoshi & το Kan που στα ιαπωνέζικα σημαίνει αίθουσα.

Οι Ιαπωνέζοι έφεραν το Karate στην Ευρώπη προς το τέλος της δεκαετίας του '50. Ο Δάσκαλος Kanazawa, όπου έχει 10ο Dan, αναγνωρίζεται ως ο πιο μεγάλος Δάσκαλος του Shotokan Karate, ο οποίος είναι ακόμη εν ζωή. Το Shotokan Karate είναι αυθεντικό και το πιο δημοφιλέστερο από τα άλλα στυλ του Karate. Διαφέρει δε από τα άλλα στυλ στο ότι συνδυάζει γρήγορες και δυναμικές τεχνικές με τα ελεγχόμενα (μη-επαφή) και ισχυρά χτυπήματα.